• profile

De koersdirectie heeft onder voorbehoud de route voor 2014 vrijgegeven.

VRIJDAG 25 APRIL

Het peloton zal de kuiten traditiegetrouw los schudden met de beklimming van de Col du Maquisard (2e). Aangezien er direct doorgestoken wordt naar de Côte de Desnié (2e) zullen de voorbeschietingen in de strijd om het bergklassement meteen zichtbaar worden.
Gezien de kwaliteit van het peloton wordt er in Stoumont een hergroepering verwacht, waarna de sprinters hun kunsten mogen vertonen bij de spurts in La Gleize en Coo. Met de hartslag nog in het rood, volgt in Trois-Ponts direct de venijnige Côte de Brume (1e).

1e etappe: Brume - l'Ancienne Barrière (6km)  Ploegentijrit of Supersprint
De Koersdirectie lijkt van zins de ploegentijdrit te herintroduceren in de GdA, voorwaarde lijkt een evenwichtige verdeling in de ploegensamenstelling. Met een transfercaroussel die overuren draait, is hier vanzelfsprekend nog geen zinnig woord over te zeggen.
Alternatief is hier een klassieke sprintetappe, zoals we die op deze fraaie strook asfalt vaker hebben gezien. Op dit bosrijke plateau lopen de verschillen zelden ver op, maar spektakel is altijd gegarandeerd. Sandrus Borgstedt greep hier in 2009 een etappe én de roze trui.

Even krijgen de inmiddels vermoeide benen rust, de aanloop naar de 15km verderop gelegen Côte de Xhierfomont (1e) is louter dalend. Deze verborgen klim snijdt echter direct de adem af met al in de eerste kilometer 4 loodzware haarspeldbochten. Via Rahier volgt een spurtje in Cheneux, waarna meteen het volgende klimmetje wacht, de Côte de Froidcour (2e). 

2e etappe: Stoumont - Col de Rosier (8/13km)
De Koersdirectie heeft in deze rit voor een verrassende strategie gekozen. Waar de grote mannen van het klassement in het verleden nog wel eens wat geforceerd de benen stil dienden te houden tot de laatste rit voor de bbq op zaterdag, mag er nu direct vol gas gegeven worden! Na de enige bonificatiesprint in La Gleize, draaien de B-rijders namelijk meteen linksaf de Col de Rosier (1e) op, waar ze onderling zullen uitmaken wie 's avonds het eerste roze aantrekt.
Tegelijkertijd duiken de A-rijders hier rechtdoor de vervaarlijke afdaling richting de plaatselijke Renault-dealer in. Al snel slaan zij ook linksaf, de Côte de Roanne (3e) op. Via Ruy zullen zij via de zuidzijde van de Rosier de achtervolging op het B-peloton inzetten. Tijd om even stil te staan in Andrimont, waar de bakermat van de GdA hangt, is er niet. Grote oorlog wordt verwacht bij deze vroege aankomst bergop!

ZATERDAG 26 APRIL

Het peloton is weinig rust gegund tijdens de GdA, de warming-up loopt wederom via de Côte de Desnié. De aanloop gaat dit maal echter binnendoor via Winamplanche, waarmee deze klim promoveert tot de hoogste categorie (1e). Daarmee komen de spieren mooi op spanning voor een inmiddels klassieke rit:

3e etappe: Targnon - Lierneux (29km)
Waar de Koerdsirectie het pak vroeger over de grote baan richting Baraque de Fraiture joeg, is de pittoreske route over Lierneux inmiddels een alom bekende rit geworden. De tussensprints in Les Forges en Trou de Bra verleiden de spurters vaak al vroeg tot een ontsnapping, waarin ook de rittenkapers op de loer liggen. De geschiedenis wijst uit dat de vroege vlucht in deze etappe vaak succesvol wordt afgerond.
Winst is echter alleen voorbehouden aan de echte puncheurs. De laatste kilometers lopen vies, vuil en gemeen omhoog, de finale kan alleen afgewerkt worden door krachtpatsers met een eindschot, getuige ook de eerdere zege's van Boomen, Valveevers en Hamesso in Lierneux.

De echte klimgeiten zullen zich afzijdig hebben gehouden richting Lierneux, wetende dat er nu koers gezet wordt naar de zwaarstse col in deze editie van de GdA. Na de passage van Fraiture volgt nog een spurtje in Samrée, waarna het peloton in dalende lijn La Roche in dendert. Midden in het dorp wacht linksaf de Col d'Haussire: 4.2km tegen 7%. De enige troost is wellicht dat de weg kompas-technisch gezien al richting het reeds gereserveerde terras in Fraiture loopt. 

4e etappe: Vielsalm - Desnié (30km)
De slotrit van de zaterdag is méér dan de Koninginnerit, dit is de natte droom van elke koersdirecteur! Op maagdelijk zwart asfalt wordt in licht dalende lijn koers gezet richting de ziedende sprint bij Rochelinval, al snel gevolgd door de zware bonificatiestrepen in Trois-Ponts en Coo. Dan begint het wegdek te verslechteren, en ook niet onbelangrijk: lichtjes omhoog te lopen. Op de korte klim naar La Gleize (3e) worden de eerste speldeprikken - en slachtoffers - verwacht.
Het tempo zal echter niet meer zakken, in volle vaart gaat het door naar de spurt om Stoumont, die vrijwel direct doorloopt in de Côte de Vecquée (1e). Direct na de top zagen we hier in 2013 Rodolfo Garzelli letterlijk de eindzege van zich afwerpen. De kans is klein dat hij dit jaar wederom zijn fiets in de berm gooit, want de streep ligt opnieuw drie kilometer verderop in Desnié. Uit het B-peloton bleef Boomen destijds dankzij een vroege vlucht nog enigszins in de buurt, maar de eerstvolgende aankomers waren Burgego op 6 en Garate op 10 minuten. Vanaf hier zal het roze derhalve om de schouders van een A-rijder hangen.

ZONDAG 27 APRIL

Met de BBQ, maar vooral het bier dat ter ere van de Koning naar binnen is gehesen, nog zwaar op de maag zet het peloton via de Col de Rosier richting naar een nog pittiger klimmetje:

5e etappe: La Gleize - La Redoute (23km)
De traditionele spurtersrit in de GdA. Echter wel met een addertje onder het gras... Remouchamps is dit maal niet de aankomstplaats. Vermoedelijk is de route zelfs al netjes afgezet voor een ander peloton dat enkele uren later volgt.
De GdA-coureurs mogen in één ruk door la Redoute (1e) op. De vroege vluchters die om de puntentrui hebben gestreden zullen hier één voor één, maar in hoog tempo voorbij geknald worden door de favorieten voor de eindzege. Dit is hét moment om de roze trui vol te attaqueren. Op deze anderhalve kilometer wordt de GdA 2014 beslist!  

6e etappe: Louveigné - Hestroumont (11km)
De slotrit van de Giro des Ardennes leent zich uitstekend voor hen die nog iets recht te zetten hebben. Een geaccidenteerde opening gevolgd door een buitenbladzone en een venijnig oplopende aankomst. Te zwaar voor de rasspurters, maar de puncheurs kunnen hier nog één maal een goede slag slaan. Of is er sprake van een secondenspel om de roze trui, en grijpt iemand deze rit nog aan om de klassementsleider in de problemen te brengen? 

  

Klimwerk GdA 2014

De Fooienpot

Back to Top