• profile

De koersdirectie heeft onder voorbehoud de route voor 2013 vrijgegeven. Een gedetailleerd parcours met tussensprints en aanvullende beklimmingen voor de bergtrui wordt spoedig verwacht.

 

VRIJDAG 24 MEI

Proloog
De befaamde wielerstad Cokaifagne heeft dit jaar de eer de GdA los te schieten met een venijnige proloog. De ronde kan er niet gewonnen worden, maar een aardige indicatie van het vormpeil van de de klassementsrenners levert een dergelijk media-spektakel meestal wel op. In 2009 werd de laatste proloog verreden, toen greep Edwini Bettini het eerste roze.

1e etappe: Hockai - Baraque de Michel
De GdA zoekt direct het hooggebergte op met een aankomst op het hoogste punt van de Ardennen. We zullen hier ongetwijfeld een koers in de koers gaan zien, met vroege vluchters die voor de etappewinst zullen strijden. Geen van de klassementsmannen zal hier het roze al willen pakken, om te voorkomen dat zijn ploeg vanaf dag 1 de koers moet gaan controleren. Vorig jaar greep Horst Schlager hier de bloemen, terwijl in 2006 Arenzo Hamesso hier op grootse wijze won.

2e etappe: Mont Rigi - Ovifat
Deze rit lijkt geknipt voor de spurters en zal een eerste indicatie geven van de strijd om de paarse trui. Een tweede winst op rij in het puntenklassent zit er voor Buhldöser in elk geval niet in wegens een dopingschorsing. Omdat ook Pattex Pantoini ontbreekt, liggen hier ongetwijfeld kansen voor mannen als Di Luca en Vandenbroucke.

3e etappe: Baronheid - Sart
Ook hier zullen de sprintersploegen de koers willen controleren. De etappe bevat verrassend weinig hoogtemeters voor een rit door de Ardennen en de aankomst is vlak als een biljarttafel. Een kolfje naar de hand van de Disko-trein of toch een geslaagde ontsnapping...?

 

ZATERDAG 25 MEI

4e etappe: La Gleize - Vielsalm
In de langste etappe van de GdA (29km) liggen maar liefst drie tussensprints, dus het behoeft geen betoog wie we hier voorin kunnen verwachten. De klassementsmannen zullen op hun hoede moeten zijn. Na de eerste kilometers bestaat de route louter uit vals plat en de laatste twee kilometer lopen 3% omhoog. Perfect terrein dus voor de puncheurs!

5e etappe: Lierneux - Côte de Wanne
Hier zullen voor het eerste de mannen van de jongetjes gescheiden worden. Na een vlakke aanloop van 8 kilometer zullen de spurters zich al voor de voet van de Wanne opblazen voor een bonificatiesprint en zullen ze bidden om binnen de tijdslimiet boven te komen.
Op de Muur van Vau halverwege zal blijken welke coureurs blijven meedingen naar de eindzege in de Giro des Ardennes 2013.

6e etappe: Trois-Ponts - Côte de Vecquée (Desnié)
Veel hersteltijd wordt het peloton traditioneel niet gegund in de GdA. Wie op de Wanne de slag gemist heeft, zal zich in deze Koninginnerit van 17km moeten revancheren. De passage in La Gleize leent zich uitstekend als springplank, met een stuk van 800 meter à 7.5%.
Waaghalzen die hier wegspringen zullen op de grote plaat door moeten rammen naar Stoumont, waar de Côte de Vecquée wacht. Eenmaal boven ligt de meet nog drie kilometer verder. Na een stuk plateau, loopt de finale in dalende lijn naar Desnié.
Hier valt het klassement in een definitieve plooi.

 

ZONDAG 26 MEI

7e etappe: La Gleize - La Redoute
De traditionele spurtersrit in de GdA, met maar liefst vier afrekenmomenten, krijgt dit jaar een nieuwe dimensie nu de aankomst mogelijk doorgetrokken wordt naar La Redoute. Met een strook van boven de 20% is de hamvraag welke renner als eerste uitklikt...
Indien het peloton niet weer in Club Privé belandt en er tijdig vertrokken wordt, kan deze passage ruim voor de doorkomst van de Ronde van België genomen worden. De Redoute zal sowieso de scherprechter zijn in de strijd om de bergtrui.

8e etappe: Louveigné - Hestroumont
De slotrit van de Giro des Ardennes leent zich uitstekend voor hen die nog iets recht te zetten hebben. Een geaccidenteerde opening gevolgd door een buitenbladzone en een venijnig oplopende aankomst. Te zwaar voor de rasspurters, maar de puncheurs kunnen hier nog één maal een goede slag slaan. Of is er sprake van een secondenspel om de roze trui, en grijpt iemand deze rit nog aan om de klassementsleider in de problemen te brengen? 

  

De Fooienpot

Back to Top