• dubbeldekker

Giro des Ardennes 2018

25-27 mei, Spa (B)

SPA (B) - De 14e editie van de Giro des Ardennes is verrassend gewonnen door debutant Marco Sagan. Minder verrassend was dat de 2e kopman van AntiClimax diverse malen het tempo opvoerde in de koers, maar tot een broedermoord tussen ploegmakkers zou het nooit komen. Daarvoor waren de op zaterdag geslagen tijdsverschillen te groot.

Zoals aangekondigd nodigde het parcours vanaf de 1e kilometer uit tot vuurwerk. Dit leverde al na 1700 meter in de openingsetappe de eerste abandon op. Gustavo Bierings werd hard van achter gepakt door Algerto Garate en moest noodgedwongen de koersbroek vervangen voor een sexy hospitaalschortje. Bierings werkt inmiddels hard aan zijn herstel en zal in 2018 alsnog - als best bewaarde geheim van het peloton - zijn zweep over de koers leggen.

Vooraan was het inmiddels koers en ook daar vielen rake klappen. Sauna Diana forceerde op de grote plaat direct een overtalsituatie aan kop. De arme Pantoini zat gevangen tussen de speldeprikken van de gehaaide Di Luca en de machtige spurtersdijen van Pereiro Saus, die hem sprint op sprint het nakijken gaven.

Sagan sloot in de slotfase nog wel aan, maar ook de latere eindwinnaar kon niet voorkomen dat Saus zijn medevluchters bij de aankomst licht bergop volledig van de foto afspurtte. De deceptie bij Pantoini was zó groot, dat hij de ploegleiding direct een vroegtijdige thuisvlucht liet boeken. Begrijpelijk, maar gezien zijn latere onverwachte recuperatie - zowel in de koers als het puntenklassement - een serieuze aderlating voor dit prachtige evenement.

Gezien enige gelijkenis met Apotheker Borgstedt wel op gaat, vroeg menigeen zich dan ook af waar Pattex Pantoini die extra bloedzak nou precies bijgezet had. In de 2e etappe hield hij op de monsterlijke klim Rue de Piersay moeiteloos het wiel van Theunisse en Sagan, om ze er op de meet achteloos op te leggen. Kort daarachter finishten Jalabert en Kontador als eersten van de favorieten. Basso had daarbij moeten zitten, maar omdat Saus nog scheel zag van de klim, hield hij niet in toen hij achter zich Di Luca meende te zien…

De 3e rit opende ziedend, vooral omdat FartMedia er blijkbaar vanuit ging dat iedereen wel uit het wiel zou wapperen als ze gewoon kneiterhard op kop zouden rijden. Kansloos natuurlijk. En dus moest er een late demarrage van Jaja aan te pas komen om de boel uit elkaar te slaan. Mr. Grote Plaat Joost Boomen sprong mee en had op de meet uiteraard geen kind aan Kontador en Jalabert.

Bij FartMedia drong het besef van een strategische misser langzaam door. Zo langzaam, dat het kwartje pas viel bij aanvang van de Côte de Vecquée in de 4e rit. Kontador miste hierdoor de afslag en mocht vanuit stilstand de achtervolging inzetten op de kopgroep, die zojuist met 65km/h de klim op klapte.

“De Kont” sloot zo snel aan - en herhaalde dat kunstje in de afdaling nog eens - dat duidelijk werd dat hier een mogelijke eindzege verspeeld was. Vooraan in de koers heerste typische Italiaanse chaos: renners die geen idee hadden waar de finish lag en disfunctionerende tijdsregistratie. Dat de jury erin slaagde wederom tot een sluitende etappe-uitslag kwam, mag een groot wonder heten.

Restte het peloton de laatste slopende rit naar Baraque de Michel, waarin Sagan zijn opgebouwde marge meenam de etappe in. Hij trapte het gas diep in, kreeg hier en daar wat steun, en had in de laatste kilometers rustig aan van de nakende overwinning kunnen genieten. Ware het niet, dat opnieuw elk besef van een eindstreep ontbrak en er dus hard doorgetrapt dienden te worden. We kunnen dan ook niet anders stellen dan dat dit een overwinning naar de ware aard van AntiClimax was.

Truien 2017 Marco Sagan (ACL)
 Nicolas Jalabert (ACL)
 Óscar Pereiro Saus (SDi)
 Marco Sagan (ACL)
 AntiClimax 2.0

Wat doet de concurrentie?

De Fooienpot

Back to Top