• dubbeldekker

Giro des Ardennes 2018

25-27 mei, Spa (B)

 

Frigo zet kroon op rentree Sauna Diana

SPA (B) - De rentree van de befaamde wielerformatie Sauna Diana is uitgelopen op een wervelende aaneenschakeling van hoogtepunten in de Giro des Ardennes 2014. Barstend van het zelfvertrouwen, kwam de equipe in de ploegentijdrit nog niet geheel soepel omhoog, maar na een donderspeech van Diana zelf en wat blauwe farmaceutische ondersteuning, stegen de Zorro's van Zundert al snel tot grote hoogten. Met ongekende machtsejaculaties op de Rosier en Vecquée maakte Frigo als snel duidelijk dat er voor de concurrentie vlees noch vis te halen viel in deze GdA.

 

Het pak opende traditioneel op de Maquisard, waar Kontador direct hard weg reed, de punten oppikte en en passent besloot zich dus níet op de bergtrui te richten. Op de meteen volgende Côte de Desnié trok Bulldoser met drie punten op zak feitelijk dezelfde conclusie. Dat Frigo en Jalabert daarachter de resterende punten opraapten, bleek een voorbode van wat komen zou.

Na een snelle afdaling was het woord even aan de spurters. Antoini Pantoini was met grote, rode verwachtingen aan de start verschenen, maar werd bij de eerste twee spurts direct op een stevige brazilian wax getrakteerd door Sauna Diana, dat met meerdere ijzers hard en genadeloos in het vuur pookte. Ook de traditionele stuiptrekkingen van FartMedia in het puntengeweld maakte vooral een machteloze indruk.

Na een fraaie exercitie van Jalabert op de Col de Brume, moest de ploegentijdrit de eerste afscheiding in het peloton teweeg brengen. Waar vooraf gerekend werd op een keiharde confrontatie tussen FartMedia en Anti-Climax, zakte die laatste equipe genadeloos door het ijs. Volledig geparkeerd bleef AntiClimax ternauwernood binnen de tijdslimitiet en kon diezelfde Jalabert zijn klassementambities overboord zetten. FartMedia deed wat het moest doen, en reed de concurrentie overtuigend en goed samenwerkend aan gort.

Het bracht de zwart-wit geblokte formatie vol vertrouwen aan de start van de rit naar de Col de Rosier. Op de steilere flanken tot 7% nam Garate het heft in handen en na een kortstondige opwelling van Borgstedt, reden Garate en Tersteggio halverwege de klim eenvoudig weg bij de rest. Het leverde Tersteggio een dik verdiende roze trui op, terwijl saus met een 3e plek de puntentrui veilig stelde.

Diverse rijders besloten de Rosier via de zuidkant te nemen en in deze groep probeerde Jalabert meteen de mokerslag van enkele uren eerder recht te zetten. Met zijn demarrage greep hij groen en sloopte hij de tegenstand van Fartmedia en AntiClimax, maar Frigo bleek niet onder de indruk. Op eigen tempo ging hij op en over Jaja en nam daarmee de favorietenrol direct op de ranke schouders.

Dag twee opende met een strook van 16% Spa uit, tot groot ongenoegen van het peloton. Het temperde de aanvalsdrift in de etappe naar Lierneux niet. Na speldeprikken van onder meer Di Luca en Valveevers, was het Simeoni die als eerste echt hard wegreed. Minuten lang zweefde hij een paar honderd meter voor het peloton, waarna Joppi vanuit een tussenspurt de oversteek maakte. Even werkte de twee goed samen, maar al snel moest Joppi het vooral alleen doen. En dat deed hij, overtuigend snelde Joppi naar etappe- én tijdwinst. AntiClimax en Sauna Diana hadden daarachter even moeite de achtervolging op gang te krijgen, maar beperkten de schade uiteindelijk tot driekwart minuut.

Na een gezellig uitstapje naar de Col d'Haussire, trok het pak zich in Vielsalm weer in gang voor de Koningsrit van deze GdA. In de dalende lijn naar Trois-Ponts toonde Sauna Diana zich buitengewoon actief. In plaats van de koers lam te leggen in dienst van Frigo, werd het vuurtje keer op keer opgestookt om Saus en D Luca in stelling te brengen voor de puntentrui. Na de passage van Plopsa-Coo vond Kontador het welletjes en met een stevige versnelling reet hij het peloton uiteen. De kopmannen van FartMedia wisten echter niet te profiteren, sterker nog: roze truidrager Tersteggio werd het kind van de rekening, zeker nadat hij ook nog tot twee maal toe zijn ketting naast z'n buitenblad parkeerde.

De Kont zakte terug en nam Tersteggio vanaf La Gleize op sleeptouw. De twee beukten met tomeloze inzet de Vecquée op, maar bleken op de streep uiteindelijk een minuutje tekort te komen om het roze te behouden. Voorin leek de Vecquée de verhoudingen van de Rosier nog eens te onderstrepen. Joppi, Schlager en VDB reden leuk mee, maar konden alleen toekijken hoe Frigo en Jaja weer wegsnelden. De eerste sloeg een fraaie dubbelslag met de rit én het roze, terwijl hij en passent Jalabert de bergtrui gunde. Een interessante vraag is vooral of dit gevolgen heeft voor de verhouding tussen beide in de Giro della Dolomiti, waarin zij binnenkort samen zullen starten.

De zondag begon enerverend met een staaltje acrobatiek van Janssen, die blijkbaar vergeten was dat-ie de avond ervoor met een betonnen terrasbal over zijn eigen achterwiel was gehobbeld. Van het drie kwartier durende overleg die ochtend tussen FartMedia en AntiClimax, bleek in het vervolg schrijnend weinig zichtbaar te worden. Samen met zijn ploeggenoten consolideerde Saus schokkend eenvoudig de puntentrui, waarna Saus en Di Luca ook nog bij machte bleken de met Hamesso ontsnapte Kontator aan een lijntje te houden. Dit met het oog op het ploegenklassement.

In Remouchamps had Kontador nog 30 meter, precies genoeg om het voltallige peloton mee te slepen een verkeerde straat in. Boomen profiteerde optimaal en draaide als eerste de steile strook langs de snelweg op. Laverend tussen het massaal opgekomen publiek kwamen de favorieten echter al snel opzetten. Jalabert onderstreepte nog maar eens waarom hij in het groen reed en mocht een mooie etappezege bijschrijven. Frigo hield de schade beperkt en kon op de top feitelijk de champagne ontkurken.

Er restte immers alleen nog een vlakke rit, voorbestemd om in een massaspurt te eindigen. Er bleek slechts één renner met de euvele moed om aan te vallen. Tot twee maal toe deelde Joppi een speldeprik uit, wellicht om te onderstrepen wie volgend jaar bij FartMedia de kopman zou moeten zijn. Aan het noodlot viel echter niet te ontsnappen, Sauna Diana controleerde de volledige rit en rondde het werk fraai af met een 1-2-3'tje van Boomen, Saus en Frigo. Naar verluid bleef het nog lang onrustig in Zundert... 

Truien 2017 Marco Sagan (ACL)
 Nicolas Jalabert (ACL)
 Óscar Pereiro Saus (SDi)
 Marco Sagan (ACL)
 AntiClimax 2.0

Wat doet de concurrentie?

De Fooienpot

Back to Top