• dubbeldekker

Giro des Ardennes 2018

25-27 mei, Spa (B)

Na het enorme échèc in de Coppa Dalla Collina, werd er op de hoofdburelen van FartMedia in Schweinfurt met de vuisten op tafel geslagen: dit móest en zou anders in de Coppa Tres-Cols! Schlager en Joppi werden zelfs teruggetrokken uit de Ronde van Vlaanderen om maar met het sterkst mogelijke blok aan de start te verschijnen.
En een demonstratie werd het. Met vier man bij de beste zes onderstreepte FartMedia nog maar eens er te staan, als het echt telt. Of zoals Boomen al stelde na het door DiskoAnal gecontroleerde niemandalletje in Ede twee weken eerder: "De eerste pannenkoeken zijn voor de kinderen..." In Driebergen bleek het eten, of gegeten worden. En FartMedia had honger!

Fartmedia vaardigde een ongekend sterk en geroutineerd blok van zes man af naar de Coppa Tres-Cols. In de eerste heuvelzone bepaalde oud-gediende Matti Schlock direct het tempo en werd Algerto Garate meegestuurd in een gecontroleerde vlucht. Enig slippertje was wellicht het laten rijden van Saus, die nota bene bergop (Hoogstraat) er vandoor ging om verderop de bolletjestrui veilig te stellen op Amerongse berg.
Opvallend genoeg was het niet FartMedia, maar Simeoni die het gat weer dichtte. In de laatste kilometer reed hij maar liefst 1.20 van de voorsprong van Saus af, die zowaar eens níet stond te roken op de top. Deze vroege schermutselingen bleken helaas al wel te veel van het goede voor Schlock en Tabak, die de schijterij van afgelopen week nog niet helemaal lekker verteerd bleek te hebben.
FartMedia nam de regie nu volledig in handen, waardoor de koers tot de ravitaillering in Rhenen volledig lam lag. Op de Laarsenberg volgde de dubbele demarrage van Fausto Joppi en Horst Schlager, die door de binnenvelden met volle wind tegen snel afstand namen van het peloton. Simeoni trachtte weliswaar het tempo daarachter hoog te houden, maar hopeloos achterom kijkend  trof hij niemand die wilde of kon.
Dat er toch geen houden aan was bleek twee uur later wel in Driebergen, waar de finish nog niet was opgebouwd toen het FartMedia-koppel al over de denkbeeldige meet denderde. Uit een beveiligingscamera van de lokale tapijtboer was op te maken dat het een close call was, waardoor de wielerwereld nog altijd in afwachting is van de definitieve uitslag.
Het toch massaal opkomende publiek bleek even later dus onwetend dat zij naar een finale om de 3e plek keken. Die finale van de achtervolgende groep bleek echter wel spijkerhard. Het wachten op Garate door de groep werd door FartMedia 'beloond' met een vuile tempoversnelling, die Saus en de debuterende Tersteggio op achterstand zette. Ook voor Simeoni bleek dit een teken een tandje bij te zetten. 
Di Luca leek dan ook in een zetel naar de eindspurt te rijden, schakelde op, ging op de pedalen staan en zag toen het zinloze van de spurt in. Saus had het gat met Tersteggio op z'n bagagedrager toch weten te dichten en zat al klaar in het wiel van Di Luca, die wist dat spurten nu zinloos was...

COPPA TRES-COLS
1 en 2 Schlager en Joppi, 3 Saus, 4 Di Luca, 5 Simeoni, 6 Garate, 7 Tersteggio, 8 Tabak, 9 Schlock   

Truien 2017 Marco Sagan (ACL)
 Nicolas Jalabert (ACL)
 Óscar Pereiro Saus (SDi)
 Marco Sagan (ACL)
 AntiClimax 2.0

Wat doet de concurrentie?

De Fooienpot

Back to Top